top of page

Werk Aan De Hand

 

De basisbewegingen van het paard, de lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts en het ondertreden worden bij het werk aan de hand verfijnd om de basis voor de dressuuroefeningen zoals zijgangen, schouder binnenwaarts, travers en piaffe te leggen,maar ook de spin en sliding stop uit de reining kunnen worden voorbereidt.

 

Groot voordeel van w.a.d.h. is dat je kunt zien waar je mee bezig bent, je hebt zicht op het lichaamsdeel waar je je op dat moment op richt. Daarnaast kan men zeer goed werken aan het ondertreden, dus het gebruik van de achterbenen, de motor van het paard. Tijdens deze training aan de hand wordt het paard niet gestoord door het gewicht van de ruiter.

Bij het w.a.d.h. wordt gebruik gemaakt van een academische kaptoom, een flexibele metalen neusbeugel die met leer is omwikkeld en zich naar de neus vormt. Aan de kaptoom zijn drie ringen bevestigd. De kaptoom is uitgevonden om het paard te leren wenden, halt te leren houden, het hoofd en de achterhand correct te kunnen plaatsen, lijf en leden soepel en buigzaam te maken, zonder de mond of de kin te benadelen. Groot voordeel van de kaptoom is dat de mond van het paard gespaard wordt. Fouten die andere ruiters bij een ouder paard hebben toegebracht via de trens kunnen worden hersteld, en bij een jong paard vindt de begeleiding plaats zonder het paard in de mond te storen.

 

Een paard wat aan de hand geschoold is, is een goede leermeester voor de ontwikkeling van het ruitergevoel. Een beginnende ruiter kan rustig aanvoelen wat er gebeurd tijdens zij-en buigingsoefeningen. Hierdoor wordt een goed gegeven hulp sneller herkenbaar waardoor de ruiter lichter blijft in het geven van de hulpen, wat het vertrouwen tussen paard en beginnende ruiter in elkaar versterkt.

  • google-plus-square
  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page