top of page

In de loop der jaren heb ik me intensief bezig gehouden met de verschillende stromingen op het gebied van freestyle training.

Het bijwonen van clinics en demonstraties en het lezen van de boeken van Emiel Voest, Pat Parelli, Klaus Hempfling vormen de grootste inspiratie. Door het werken met veel jonge paarden maar ook paarden met problemen (zowel fysiek als onhandelbaar gedrag) is het loswerk en grondwerk onmisbaar geworden in mijn werk met de paarden en vooral hun eigenaar, want zij zijn degenen die uiteindelijk met plezier en vertrouwen met hun viervoeter aan de gang moeten.

We kunnen het systeem onderverdelen in twee onderdelen: het Loswerken en het Grondwerk.

Loswerken

 

Het doel van het loswerken is het verkrijgen van een leiderschapsrol tov het paard. Als die eenmaal bereikt is is er onder het zadel of naast het paard een duidelijke verstandhouding van waaruit gewerkt kan worden. Het loswerken vindt plaats in een ruimte van 15 x 15 meter of een longeercirkel.

Alles begint met het observeren van het paard en zijn gedrag. Is het paard angstig, nieuwsgierig, boos, vrolijk? Dat bepaalt uiteraard veel voor de manier waarop we het paard moeten benaderen. Rust en wederzijds vertrouwen zijn altijd het uitgangspunt, ongeacht de " mood"  van het paard. Daardoor leert het paard dat het prettig is om bij je te zijn, en dus prettig om met en voor je te werken.

 Grondwerk

 

 Grondwerk met het paard heeft een directe samenhang met het inrijden van een  paard en het gehoorzamen aan de hand. Bij het grondwerk leg je de basis voor de hulpen die later onder het zadel gebruikt worden. Denk hierbij aan wijken voor druk, halthouden, achterwaarts gaan. Er wordt gebruik gemaakt van een touw van 4,5 meter aan het halster, waardoor er constant direct contact is met het paard.

  • google-plus-square
  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page